Wat is mindfulness

Het woord mindfulness wordt vaak vertaald met opmerkzaamheid, bewustheid, aandachtig zijn of wakker zijn.

Het succes van mindfulness zit volgens dr. John Kabat-Zinn, grondlegger van de mindfulnesstraining MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) in het feit dat iedereen er iets mee kan. Het ’resultaat’ dat je probeert te bereiken, is er namelijk al. Je moet het alleen nog leren ervaren. Alles zit al in je.

Mindfulness leert ons om helder en objectief waar te nemen wat er nu is aan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen of emoties, zonder daarover te hoeven oordelen, fantaseren of piekeren. Dit is bewustwording en daar begint het mee.

Als je meer ‘in het moment’ leeft gaan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens vervolgens ook minder makkelijk met je op de loop. Je kunt ze – mild, met wat afstand en humor – waarnemen zoals ze komen én ook weer gaan. Je kunt er op een nieuwe, meer ondersteunende manier mee omgaan omdat je je er minder door laat meeslepen. Ook wordt dan duidelijk dat je niet altijd op dezelfde, automatische manier hoeft te reageren: je gaat opmerken dat je kunt kíezen hoe je reageert op een situatie, een gevoel of een gedachte. Daardoor geeft mindfulness veel mensen ook een gevoel van keuzevrijheid en van ruimte.

Mindfulness staat kortom voor een bepaalde manier van aandacht geven: een milde, geduldige, niet-oordelende manier.

Phillip Lindsay Authentic Jersey