Mindfulness training voor volwassenen

Mindfulness- of aandachttraining heet in het Engels voluit ‘Mindfulness Based Stress Reduction’ (MBSR) en is in de VS ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn. Letterlijk vertaald betekent MBSR: stressreductie op basis van het trainen van aandacht.

Dat is dan ook wat in een mindfulness-training gebeurt: het trainen van de geest, het oefenen van aandacht.
De deelnemers oefenen om aandachtig aanwezig te zijn bij dít moment, bij het NU, in plaats van steeds meegesleept te worden door gedachten over het verleden of te piekeren over de toekomst. Dit gebeurt door middel van aandachts- en bewegingsoefeningen. Deze oefeningen zou je als een soort conditietraining voor je aandacht kunnen zien. Door intensief te oefenen wordt je aandacht helderder en krachtiger en is vaker op de voorgrond.

Daarnaast onderzoek je in deze training hoe je met lastige en stressvolle situaties om gaat en wat daarin wel of niet werkt. Hierdoor krijg je niet alleen meer zicht op jezelf maar door je groeiende aandacht zul je ook makkelijker uit ineffectieve patronen kunnen stappen en nieuwe keuzes kunnen maken.

Tijdens de training is het van belang om ook thuis te oefenen. Gedurende de training (voor volwassenen) geldt als richtlijn een tijdsinvestering van 45 minuten per dag, 5 dagen per week. Bij aanvang van de training ontvang je audiomateriaal en een werkboek om je te ondersteunen bij het oefenen.

Voor wie is de training

  • mensen met lichamelijke en/of psychische klachten (bijv. pijn, slaapproblemen, angstklachten, vermoeidheidsklachten, burn-out).
  • mensen zonder directe klachten die willen onderzoeken hoe ze met meer aandacht voor zichzelf en met dat wat zich aandient in het leven om kunnen gaan.
  • voor iedereen die op een andere manier wil omgaan met de onvermijdelijke stress die het leven met zich meebrengt.

De prijs

De prijs voor een training (met 8 x een bijeenkomst van 2,5 uur, een stiltedag, werkboek, audiomateriaal en kennismakingsgesprek) is 395 euro. Studenten en mensen met een minimum inkomen betalen 345 euro en als de werkgever betaalt is het tarief 600 euro.

Wil je weten wanneer de trainingen starten klik op ‘trainingsdata

Neem ‘contact’ op voor meer informatie of inschrijving.

Ervaringen van mensen die hebben deelgenomen aan de mindfulnesstraining:

De mindfulness training heeft me praktische handvatten gegeven om mijn dagelijks leven meer balans en bewustzijn te geven. Ik heb het gevoel sterker en vanuit eigen regie zaken te kunnen benaderen.

Een leerzame en mooie training in een fijne open sfeer. Daarnaast werd de stof op zijn tijd met de nodige luchtigheid en humor gebracht. Dat kon ik zeer waarderen.

Wat ik heel sterk vind, is het leren door te ervaren en gewoon maar ‘te doen’.

De training heeft mij zeer waardevolle inzichten en concrete tools gegeven. Het voelt als een heel gezond en liefdevol zaadje wat gepland is en steeds verder tot bloei mag gaan komen. De 8-weekse mindfulnesstraining is echt een cadeautje aan mezelf gebleken!

Phillip Lindsay Authentic Jersey